Alkohol a otyłość

alkohol i otyłość

Dlaczego spożywanie alkoholu powoduje zwiększenie apetytu i tym samym doprowadza do przyrostu masy ciała. 

Alkohol wydaje się uwrażliwiać reakcję mózgu na środki aromatyzujące zawarte w żywności i tym samym zwiększa jej spożycie według nowych badań opublikowanych w czasopiśmie (Otyłość) „Obesity - Journal”

Wyniki badań uzupełniają wiedzę na temat zwiększonego apetytu po spożyciu alkoholu - znane również jako "efekt aperitifu". Ale pokazują, że to zwiększenie spożycia kalorii nie wynika z samego spożycia alkoholu.
Rola mózgu w kontrolowaniu spożycia kalorii po spożyciu alkoholu.
Mózg odgrywa ważną rolę w regulacji spożycia żywności. Nasze badanie wykazało, że picie alkoholu zwiększa wrażliwość mózgu na zewnętrzne bodźce i smaki, ale może również prowadzić do zwiększenia spożycia żywności. Wiele napojów alkoholowych zawiera puste kalorie, a jeśli połączyć to z efektem aperitifu, może to prowadzić do przyrostu masy ciała i zaburzenia równowagi energetycznej.

Aby się przekonać, jak alkohol wpływa na mózg i w konsekwencji na apetyt przeprowadzono badanie.

Do tego celu zaangażowano 35 kobiet uczestniczących w teście (niebędących wegetariankami, niepalące o normalnej wadze). Naukowcy pominęli układ trawienny przez podawanie kobietom przed jedzeniem, w czasie pierwszej wizyty alkoholu dożylnie, a podczas drugiej wizyty placebo (roztwór soli). Mierzono reakcje mózgu uczestniczek na smaki żywności, w tym celu za pomocą skanów MRI wykryto kontrast BOLD (Blood Oxygenation Level Dependent - Zależność od poziomu natlenienia krwi). Po przygotowaniu obrazu uczestniczki miały do wyboru makaron z włoskim sosem mięsnym i wołowinę z makaronem.

PODWZGÓRZE JEST BARDZIEJ WRAŻLIWE NA ZAPACHY JEDZENA

Podczas pierwszej wizyty – kiedy podawano alkohol dożylnie przed posiłkami - uczestniczki jadły średnio więcej w porównaniu do drugiej wizyty (placebo). Jednak zaobserwowano różnice indywidualne między jedną trzecią uczestników, którzy jedli mniej po wypiciu alkoholu.
Ponadto, region mózgu odpowiedzialny za pewne procesy metaboliczne - podwzgórze - silniej reagowało na zapachy żywności (w porównaniu ze środkami nieżywnościowymi) po zastrzyku z alkoholem.

"EFEKT APERITIFU"

Odkrycia sugerują, że podwzgórze odgrywa zatem ważną rolę w pośredniczeniu działania alkoholu na naszą wrażliwość na bodźce spożywcze, a tym samym przyczynia się do „efektu aperitif”.
Pomaga nam to lepiej zrozumieć szlaki nerwowe związane z powiązaniem między spożyciem żywności a piciem alkoholu - stwierdzili naukowcy.

Nasz blog

Wszywka alkoholowa

Z tego artykułu dowiesz się: co to jest wszywka? co to jest wszywka alkoholowa? jakie ma działanie...

Leki na głód alkoholowy

Leczenie uzależnienia od alkoholu w ramach kompleksowego podejścia do tego problemu powinno składać...

Czym jest delirium alkoholowe? Objawy, leczenie

Delirium alkoholowe, inaczej nazywane "gwałtownym odstawieniem alkoholu" czy "gorączką alkoholową...

Kudzu

Czy Kudzu jest skuteczne w zmniejszaniu spożycia alkoholu?

Tabletki przeciwalkoholowe

Tabletki przeciwalkoholowe są coraz popularniejszym uzupełnieniem terapii uzależnień. W artykule...

Tabletki antyalkoholowe

Tabletki antyalkoholowe - co to jest, czy są skuteczne i gdzie je kupić?

Głód alkoholowy

Głód alkoholowy - co to takiego, czy wogóle istnieje, jaki ma wpływ na picie i jak mu zaradzić?

Tabletki na alkoholizm

Czy tabletki na alkoholizm mogą pomóc opanowaniu uzależnienia? Poniżej prezentujemy artykuł, który...

Baclofen

Baclofen stosowany jako lek na alkoholizm jest obecnie coraz bardziej popularny. Czy rzeczywiście...

Dlaczego mężczyzna pije?

Żaden „lek” nie jest tak niebezpieczny dla mężczyzn jak alkohol. Spośród wszystkich osób...

Nowe narkotyki w Polsce

Nowe narkotyki syntetyczne (Dopalacze) to nazwa funkcjonująca w powszechnym użyciu, która opisuje...

Dopalacze

Termin dopalacz (Designer drug) opisuje syntetyczną substancją psychoaktywną, sprzedawaną...

Uzależnienie od hazardu

Nowe badanie wykazało, że uzależnienie od hazardu aktywuje te same szlaki mózgowe, co głód...